Βίντεο αναφοράς: Ο Sugata Mitra μιλάει για τα SOLE'sΠροσπάθησα να εξετάσω το είδος της μάθησης που εφαρμόζουμε στα σχολεία, από πού προέρχεται; Μπορεί κανείς να πάει χρόνια πίσω, αν όμως εξετάσουμε τη σύγχρονη σχολική μάθηση όπως είναι σήμερα, εύκολα φανταζόμαστε από πού προήλθε: Τριακόσια περίπου χρόνια πριν, από την τελευταία και μεγαλύτερη όλων των αυτοκρατοριών του πλανήτη, την Βρετανική Αυτοκρατορία.
Φανταστείτε να προσπαθούν να κάνουν κουμάντο, να προσπαθούν να διαχειριστούν ολόκληρο τον πλανήτη, χωρίς υπολογιστές, χωρίς τηλέφωνα, με δεδομένα γραμμένα στο χαρτί με το χέρι, και ταξιδεύοντας με πλοία. Οι Βικτοριανοί όμως τα κατάφεραν. Είναι πράγματι εντυπωσιακό αυτό που έκαναν. Δημιούργησαν έναν παγκόσμιο υπολογιστή που ήταν φτιαγμένος από ανθρώπους. Εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα. Ονομάζεται μηχανή της γραφειοκρατικής διοίκησης.
Για να μπορεί εκείνη η μηχανή να λειτουργεί, χρειάζονταν πάρα πολλοί άνθρωποι. Δημιούργησαν μια άλλη μηχανή, για την παραγωγή εκείνων των ανθρώπων: Το σχολείο. Το σχολείο θα παρήγαγε τους ανθρώπους που θα γίνονταν εξαρτήματα της μηχανής της γραφειοκρατικής διοίκησης. Έπρεπε να είναι πανομοιότυποι. Να γνωρίζουν τρία πράγματα: Έπρεπε να έχουν καλό γραφικό χαρακτήρα, διότι τα δεδομένα γράφονταν με το χέρι· έπρεπε να μπορούν να διαβάζουν· κι έπρεπε να μπορούν να κάνουν πολλαπλασιασμό, διαίρεση, πρόσθεση και αφαίρεση με το μυαλό τους. Έπρεπε να μοιάζουν τόσο πολύ που αν μπορούσες να πάρεις κάποιον από τη Νέα Ζηλανδία και να τον στείλεις στον Καναδά θα ήταν λειτουργικός αμέσως. Οι Βικτοριανοί υπήρξαν σπουδαίοι μηχανικοί. Ενεργοποίησαν ένα σύστημα που ήταν τόσο εύρωστο, ώστε εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα και συνεχίζει να παράγει ομοιόμορφους ανθρώπους για μια μηχανή που δεν υπάρχει πλέον. Η αυτοκρατορία έχει χαθεί, τι κάνουμε λοιπόν με εκείνο το σχεδιασμό που παράγει αυτούς τους ομοιόμορφους ανθρώπους και τι πρόκειται να κάνουμε αργότερα αν τον χρησιμοποιήσουμε με άλλο τρόπο; Διαβάστε εδώ την συνέχεια.